Reisebrev 20

Vi har vært på biltur sammen med et annet norsk par, han fra Fredrikstad og hun opprinnelig fra Island, til Marsala på vestsiden av øya.

En liten digresjon: Vi fant plutselig ut at Freddy (mannen fra Fredrikstad) hadde kjøpt en båt av oss som vi solgte for mange år siden. Pussig.

På nordsiden av Marsala strekker det seg et flatt lavland med uendelig langrundt hav der det utvinnes store mengder salt.

Et lite puff denne gangen

Vi har også vært på besøk på vannbøffelgård der de har 700 dyr og der de produserer bøffelmozzarellaost.

Etter en halvtime på sykkel vestover ligger idylliske Punta Secca, en liten landsby, også den berømt, fordi mye av innspillingen av «Montalbano» har foregått der. «Montalbano» er en krimserie, basert på bestselgerbøkene til den italienske forfatteren Andrea Camillieri. Serien er vist i mange land i Europa.

En halvtimes biltur unna finner du den barokke byen Modica, berømt for sin sjokolade etter gammel aztekisk oppskrift. Her fins også mange vakre bygninger.

Tidlig i november var vi med på olivenplukking på en liten gård oppe i fjellene der et ungt par nylig hadde overtatt gården. Kona hadde nettopp fått barn, så de trengte hjelp til innhøstingen.

Ricottaost er også et kjent produkt her på øya og den brukes til mange ting bl a til Sicilias mest kjente delikatesse, canoli, en slags krumkake som fylles med ricottakrem. Mektig.

Her er også flere aktiviteter å delta i: Gitarklubb og sang, skrivegruppe (vi har to forfattere blant oss) og italiensk konversasjon. Hver tirsdag er det «happy hour» hos bakeren, og om fredagen er det «happy hour» på en av de to havnekaféene.

Hver søndag i adventstiden er det samling i et møterom der vi spiser medbrakt snacks og drikker «mulled wine» og pynter et juletre (i potte), sendt oss av en irsk bonde som har båten sin liggende i havna. Riktig trivelig.

Som dere kanskje skjønner blir det ikke mye dødtid.

Og nå er vi klare for tur til Malta og julefeiring med Pia og familien hennes.

Men vi er jo ikke ute og farter hele tiden, det er jo flest hverdager. Mange har spurt oss hva vi får tiden til å gå med, og det er ikke noe problem. En vanlig dag kan se omtrent slik ut (utenom de huslige gjøremålene): Tidlig morgen Tai Chi eller yoga på stranden (ro og bølgebrus, en opplevelse), frokost i cockpiten, nyheter på nett, Erik tur med hunden og til bakeren etter ferskt brød, jeg på sykkel til butikken, lunsj i cockpiten, bading eller sykkeltur, øve på enkel italiensk, kveldstur med hunden. Om kvelden ser vi en film, er på besøk eller har folk ombord, middag ombord, noen ganger ute og spiser, helst sammen med andre. Innimellom får vi lest masse bøker, jeg skriver dagbok mm, og Erik gjør forefallende arbeid på båten.

02.01.14

Ja, nå er vi allerede inne i det nye året, og vi er tilbake på Sicilia etter koselige dager på Malta. Deilig å se familien igjen.

Cornelius som var så uheldig å få brudd i kneet under en fotballkamp for ca åtte uker siden og har sittet med skinne og stivt kne, fikk heldigvis skinnen av og kunne begynne å trene opp benet igjen like etter jul. Kneet er operert, men han er lovet at han skal bli god som ny igjen.

Nå gleder vi oss til at det går mot lysere tider, noe som dere sikkert ser frem til der hjemme også.GODT NYTT ÅR!Mannskapet på «Nocturne»

Det rare her nede er den irrgrønne vinteren etter en høst med brunsvidde jorder da vi kom hit i september. Det skulle ikke mange regnskyllene til før det var grønt og vårlig overalt.

Byen er også kjent for sin hetvin som minner om sherry. Vi kjøpte en flaske til 15€ i byen (på tilbud), men gjett om vi følte oss lurt da vi fant nøyaktig samme flasken til 4,95€ på et supermarked litt utenfor byen.

Vi har også vært i Agrigento, mest kjent for Valle dei Templi som ligger på nedsiden.

Det koster en del å besøke disse stedene, men fordi vi har passert 65 år, kommer vi gratis inn på alle muséer. Fantastisk!


Det fins også mange severdigheter i nærområdet, bl.a Ragusa Ibla (gamlebyen) som er på UNESCO’s liste, med mange flotte barokke bygninger og dramatisk beliggenhet.

Etna rager 3350 m over havet, og her fins det skitrekk og muligheter for alpinidrett.

Vi har også vært en tur i Cefalú nord på øya, en vakker liten by som vokser rett opp av stranda.

En annen severdighet vi har besøkt er Roman villa del Casale, et gedigent boligkompleks fra ca år 350, der alle gulvene er belagt med fantastisk mosaikk i utrolig flotte farger.

Resebrevet er dessverre noe forsinket og redaktør beklager dette.

Buona sera!                                                   18.12.20013


Nok en strålende dag er over her i Marina di Ragusa, og vi er ett skritt nærmere jul. Været skaper ikke akkurat julestemning; dagevis med vindstille og sol fra skyfri himmel, shortsevær om dagen, og jeg bader fortsatt. Når sant skal sies er jeg ganske alene om å hive meg i bølgene, men det er fortsatt 18 grader, og jeg er ikke så godt vant fra der jeg vokste opp. Friskt og deilig.

Vi har nå ligget i denne havna noen måneder, og vi trives veldig godt. Mange hyggelige mennesker, mye å delta på hvis man vil, og gode muligheter for oss med egen bil til å se nærmere på denne vakre øya.

Og noen turer har det allerede blitt. Vi har besøkt Etna før den begynte å røre på seg for alvor. Nå er det ikke lenger lov å dra opp dit, og flyplassen i Catania har flere ganger vært stengt på grunn av store mengder aske.

Goldt landskap
Tenk å ha stranda rett utenfor stuedøra
Vakre vindmøller ved saltsjøene
Salthaugene er dekket med taksten
Concordiatempelet ca år 500 fk er det best bevarte
Et utsnitt av en av de mange fantastiske mosaikkene
Og jeg som trodde at bikinien var av nyere dato
Ragusa Ibla
Detalj fra en av de mange barokke bygningene i byen.
Her fins så mange pittoreske motiver at det er vanskelig å velge bilde
Under den årlige sjokoladefestivalen i Modica får unge kunstnere mulighettil å utfolde seg på store sjokoladeblokker
Punta Secca har et fyrtårn midt i byen
Fredelige vannbøfler
Mozzarellaosten blir enten flettet for hånd……
eller trykket ut maskinelt
Her er vi på en gård og smaker på fersk ricotta sammen med en del av seilerne i havna
Vi spiste deilig typisk siciliansk lunsj sammen med gårdeierne
Dagens fangst. Vi er sammen med et engelsk ektepar
Hvis noen trenger en klipp er det muligheter for det på pontongen….
Her fortæres julemiddagen. Pinnekjøttet ble skaffet til veie i år også
En ny vår er i anmarsj midt i november
Dette morsomme skiltet fant vi i Ragusa Ibla
Noen dager blåser det friskt…..
En dag like før jul var det fiskekonkurranse inne i havna på halvannen meters dyp. Veldig seriøst. Bare for lokalbefolkningen
Andre dager ser det slik ut….